Asunnon hakijalle

Kaipaatko omaa rauhaa ja tilaa? Koetko, että olisi aika muuttaa omaan asuntoon? Näillä sivuilla on kerrottu hyödyllistä tietoa asunnon hakemiseen ja ensiasuntoon muuttamiseen liittyen. Voit myös tarkastella, olisitko valmis muuttamaan omaan kotiin. NAL -nuorisoasunnot on tarkoitettu 18–29-vuotiaille itsenäistyville nuorille aikuisille. Asunnot ovat pääosin yksiöitä ja kaksioita.

 

Olenko valmis muuttamaan omaan kotiin?

 

Kun omaan kotiin muuttaminen alkaa tuntua houkuttelevalta, on hyvä pysähtyä pohtimaan realistisesti omia valmiuksiaan itsenäiseen asumiseen. Varsinkin ensimmäiseen omaan kotiin muuttamisen innostuksen lomassa voi unohtua, että itsenäinen asuminen vaatii paljon suunnitelmallisuutta ja muun muassa rahankäytön hallintaa verrattuna kotona vanhempien luona asumiseen. Tärkeää on myös miettiä etukäteen, keneltä saa tarvittaessa neuvoa ja apua asumiseen liittyvissä asioissa.

 

Tästä pääset Nuorisoasuntoliiton teettämään testiin, jossa voit selvittää oletko valmis muuttamaan omaan kotiin.

 

Asumisen kustannukset

 

Omaan kotiin muuttaessa ensimmäinen kuluerä on vuokravakuusmaksu. Vuokranantaja perii tulevalta asukkaalta 1-3 kuukauden vuokran suuruisen vakuusmaksun ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. NUAS:lla vakuusmaksu on pääsääntöisesti yhden kuukauden vuokran suuruinen, mutta toisinaan vaadimme suuremman vakuuden. Suuremmasta vakuudesta annamme kirjallisessa asuntotarjouksessa perustelut, jonka perusteella normaalia suurempaan vakuuteen voi hakea KELAn sitoumusta. Vakuusraha asetetaan vuokrasopimuksen ehtojen täyttämiseksi. Vakuusrahamaksun saa itselleen takaisin poismuuttaessa, jos vuokranantaja ei joudu tekemään asumisestasi johtuvia korjaustoimenpiteitä asuntoon, esimerkiksi siivouttamaan asuntoa tai sarjoittamaan oven lukkoa uudestaan.

 

Kun vihdoin pääsee muuttamaan omaan kotiin, voi menojen suuruus yllättää. Vuokran jälkeen asukkaan pitää maksaa asumiseen liittyen myös mahdolliset vesi- ja autopaikkamaksut sekä sähkölasku. Yleensä jokaisella on myös muita laskuja maksettavana, kuten puhelinlasku. Laskujen suuruus pysyy yleensä kuitenkin suhteellisen samana, joten niiden ennakointi on helppoa ja kannattaa: kun tietää kuinka paljon suunnilleen rahaa menee ns. ”pakollisiin” menoihin, voi loppusumman käyttää harkiten muihin menoihin.

 

Näitä muita menoja löytyy myös, joista tärkein on tietenkin ruoka. Kotona on usein saanut elää täysihoitolaelämää maksutta, eikä ruoan hintaa ole tarvinnut juuri miettiä. Sen vuoksi ruoan hinta voi usein yllättää. Jos itseltä löytyy alkeellisiakin kokkaustaitoja, pääsee ruokaostoksissa halvemmalla, sillä itse tehty ruoka on aina moninkertaisesti halvempaa kuin valmisruoka. Myös ruoan hintoja kannattaa seurailla ja tehdä jonkinlainen budjetti, kuinka paljon rahaa menee viikossa ruokaan.

 

Kun tällaiset pakolliset menot suunnittelee huolella, voi huomata, että rahaa jää muuhunkin kuin pakollisiin elämisen menoihin. Tämän rahan voi käyttää omien mieltymystensä mukaan arjen irtiottoihin ja pieniin hemmotteluhetkiin.
Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC –sivusto on laatinut budjettilaskurin omien menojen budjetoinnin helpottamiseksi. Budjettilaskuri löytyy täältä.

 

Asumisen onnistumisen edellytykset

 

Kun raha-asiat ovat kunnossa, asuminen itsessään hoituu siinä sivussa omalla painollaan. Vai hoituuko? Tärkeimpiä asioita asumisen onnistumisen edellytyksistä vuokranmaksun jälkeen on asunnon kunnossapito ja naapureiden huomioiminen. Mitä nämä tarkalleenottaen sisältävät?

 

Vuokralaisen vastuulla on pitää oma asuntonsa kunnossa. Tähän kuuluu siisteydestä huolehtiminen ja huolehtiminen siitä, että esimerkiksi asunnon kiinteät laitteet toimii ja viemärit vetää. Vuokralaisen ei kuitenkaan itse tarvitse olla putkimies tai elektroniikkalaitteiden huoltaja. Riittää, että esimerkiksi jääkaapin reistaillessa muistaa tehdä vikailmoituksen huoltoyhtiölle. Huoltoyhtiöllä on tarvittava osaaminen, ja esimerkiksi jääkaapin korjaus on asukkaalle maksutonta, jos vika ei johdu asukkaan huolimattomasta käytöstä.

 

Mitä väliä sillä siivoamisella sitten on, sehän on jokaisen oma koti? Eikö omassa kodissa saa olla juuri niin siistiä tai sotkuista kuin itse haluaa? Vastaus on kyllä ja ei. Kun siivoaa asuntonsa säännöllisesti, asunto pysyy kunnossa eikä esimerkiksi hajuhaitat kulkeudu rappukäytävään. Myös asunnon rakenteet pysyvät kunnossa, kun siisteydestä pidetään huolta. Siisti koti lisää myös jokaisen asumisviihtyvyyttä.