FAQ

Usein kysytyt kysymykset

 

1. Mitä vuokraan sisältyy?

Vuokraan sisältyy vesi, saunan ja pesutuvan käyttövuorot sekä asuntokohtainen varasto.

 

2. Minkälaisia asunnot ovat?

Asunnot ovat yksiöitä ja kaksioita, ja lisäksi löytyy yksi kolmio. Asunnoissa on tupakeittiö tai keittokomero sekä kylpyhuone/wc. Kaikissa asunnoissa on joko parveke tai ranskalainen parveke.

Asuntojen varusteluun kuuluu jääkaappi/pakastin, uuni/ hella, kaapistot sekä osassa taloista myös tiskikone. Yhdessä kohteessa on asuntokohtaiset saunat.

 

 3. Minkälaisia nuoria NUAS:lla asuu?

Pääasiassa NUAS vuokraa asuntoja itsenäistyville nuorille, jotka joko ovat jo töissä tai valmistumassa ammattiin. NUAS:lla asuvat nuoret ovat samanlaisia kuin muutkin työssäkäyvät nuoret aikuiset. Mitään erityispiirteitä asukkaillamme ei ole.

 

4. Miten nuorisoasuminen poikkeaa ns. ”normaalista” asumisesta?

Periaatteessa ei mitenkään. Asunnot ovat samanlaisia kuin muillakin vuokranantajilla, meillä ei esimerkiksi ole soluasuntoja. Ainoa poikkeavuus on, että kaikki talon asukkaat ovat alle 29-vuotiaita ja asumisaika on pisimmillään viisi vuotta. Nuorisoasunnossa pyritään puuttumaan asumisen haasteisiin (vuokranmaksun ongelmat, mahdolliset häiriöt) asumisneuvonnan keinoin mahdollisimman nopeasti ja näin tukea itsenäistyvää nuorta kohti ennustettavaa ja turvallista asumista.

 

5. Kuka voi päästä NUAS:lle asumaan?

Periaatteessa kuka tahansa alle 29–vuotias nuori. Asukasvalintaan vaikuttavat mm. asunnon tarpeen kiireellisyys, hakijan tulot ja varallisuus. Suurin osa asukkaista on itsenäistyviä, vanhempien kodista ensimmäiseen omaan asuntoon muuttajia.

 

6. Voiko asuntoa hakea vaikka on vasta 17-vuotias?

Kyllä voi. Pääsääntöisesti asunnon voi saada meiltä vasta 18-vuotias, mutta joitakin poikkeuksia tehdään. Alle 18-vuotiaan vuokrasopimuksen allekirjoittaa aina nuoren vanhempi tai huoltaja.

 

7. Onko luottotietomerkintä este asukkaaksi pääsemisessä?

Ei ole. Jokaisen hakijan tilanne harkitaan tapauskohtaisesti.

 

8. Voiko opiskelija hakea nuorisoasuntoa?

Nuorisoasunnot on pääasiassa tarkoitettu työssäkäyville nuorille tai työelämään hakeutuville nuorille aikuisille. Jos opiskelun ohella olet (osa-aika)työssä, niin silloin sinut rinnastetaan työssäkäyväksi.

 

9. Onko nuorisoasunnoissa enemmän järjestyshäiriöitä ja levottomuuksia kuin muualla?

Ei ole. Nuorisoasunnot eivät poikkea millään tavalla muista vuokrataloyhtiöistä. NUAS on jopa saanut asuinalueiden muilta asukkailta kiitosta rauhallisista ja fiksuista nuorista naapureistaan.

 

10. Miten pitkään NUAS:lla voi asua, onko määräaikaisuutta?

Teemme jokaisen asukkaan kanssa aluksi kolmen kuukauden määräaikaisen vuokrasopimuksen, jonka aikana katsomme, miten asuminen lähtee rullaamaan. Tämän jälkeen sopimusta jatketaan viideksi vuodeksi. Viisi vuotta on NUAS:lla maksimi asumisaika, mutta sopimuksen voi irtisanoa aiemminkin. Asukkaan irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

 

11. Saako asuntoon ottaa lemmikkejä?

Kyllä, karvaiset kaverit ovat myös lämpimästi tervetulleita asukkaiksemme! Eläintarhaa asuntoon ei kuitenkaan saa perustaa. Nuori vastaa siitä, ettei lemmikki aiheuta häiriötä naapurustossa. Lemmikit tulee olla piha-alueella kytkettynä, ja tarpeet täytyy tehdä tontin rajojen ulkopuolelle. Koska asuntomme sijaitsevat taajama-alueella, asukkaan tulee kantaa lemmikkiä ulkoiluttaessa kakkapusseja mukana ja kerätä eläimen jätökset roska-astiaan.

 

12. Mihin muuhun rahaa menee kuin vuokraan?

Aina ei osaa edes ajatella kaikkea, mihin rahaa vuokran lisäksi menee. Uuteen asuntoon muuttaessa vuokran lisäksi pitää maksaa vuokravakuus. NUAS:lla vuokravakuus on 1-3 kuukauden vuokran suuruinen. Vakuus palautetaan, kun muutat pois asunnosta, ellei korvattavia vahinkoja ole.

Vuokran lisäksi pakollisia kuukausittaisia menoja ovat laskut, kuten sähkö- ja puhelinlaskut, sekä ruoka ja kulutustarvikkeet, kuten vaatteet ja hygieniatuotteet.

Alla esimerkki yhden hengen kuukausimenoista:

  •  vuokra                                                 500
  • sähkölasku siirtomaksuineen               20
  •  puhelinlasku                                        30
  •  ruoka                                                  150
  •  muut kulutustarvikkeet                        50

YHTEENSÄ                                      750

Huomioi, että kuukausimenot ovat suuntaa-antavia. Omilla kulutustottumuksilla on suuri vaikutus rahanmenoon.

 

13. Luin, että NUAS:lla on ”seinät ja sisältö”. Mitä tämä tarkoittaa?

Sen lisäksi, että NUAS tarjoaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, meiltä saa myös tarvittaessa neuvontaa, ohjausta ja tukea asumiseen. Tavoitteenamme on, että jokaisen nuoren asumisen onnistuisi mahdollisimman hyvin. Joskus eteen saattaa kuitenkin ilmestyä ongelmia esimerkiksi vuokranmaksun suhteen, jolloin saattaa tarvita apua tukien hakemiseen, pienentyneen tulotason budjetointiin tai vuokrarästien syntyessä maksusuunnitelman tekemiseen. Tällöin asumisohjaajamme auttaa nuorta.